Sleutelbloem

Primula is een verkleinwoord van ´Primus´, dat ´eerste´ betekent. De plant is dan ook een voorjaarsbode bij uitstek. De soortnaam ´acaulis´ betekent ´zonder stengel´. De bloemen van Primula acaulis hebben geen bloemsteeltjes, maar zitten direct boven op het blad.

De Duitsers noemen deze planten daarom ‘Kissenprimel’: kussenprimula’s.

Ze komen vooral in Azië, Europa en Noord-Amerika voor. Er zijn wel 350 verschillende soorten die heel verschillend kunnen zijn, ook qua groeiomstandigheden. Maar ze hebben één overeenkomst; hun bloemen hebben altijd vijf kroonblaadjes.

Planten uit de Primula Acaulis Groep zijn vrolijke, vroege voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten. Zet eens paar van deze planten in en lage, brede pot of schaal en je fleurt er je hele kamer mee op. Je kunt uit allerlei kleurtjes kiezen en de verzorging is makkelijk. Laat de potgrond niet uitdrogen en geef niet op de plant, maar op de potgrond water (op kamertemperatuur). De houdbaarheid is voor een belangrijk deel afhankelijk van de temperatuur. In een verwarmde huiskamer zullen ze na drie weken uitgebloeid zijn. In een koele serre kunnen ze wel twee maanden staan pronken. Als ze zijn uitgebloeid, kun je ze gewoon in de tuin planten. Zo heb je dubbel plezier van deze prachtige plant!